A Very Special Evening With V!be.

V!BE is een showvereniging uit Geraardsbergen waar spektakel centraal staat. Zang en dans worden LIVE gebracht door een vriendengroep met passie.
Een jaarlijkse dinnershow is hun absolute signatuur, waar zij telkens met hart en ziel naartoe werken.

Jo De Boeck, project manager bij citypixels.9500.be, werkte een project uit met als doelstelling de spektakelshow van V!be in 2017 in een kwalitatieve fotoreportage te documenteren. Zwart/wit is zijn voor de hand liggende keuze. Er werd een regie uitgewerkt waarbij zowel inleving als totaalbeleving centraal zouden staan. Gelaatsuitdrukking, sfeer en beweging zullen het centraal thema in de documentaire zijn. Dat zijn eigenschappen die je perfect kan vertalen door gebruik te maken van monochrome fotografie. Lijnenspel, contrasten en dramatiek komen in zwartwit extra tot uiting. Extra uitdaging is dat er geen gebruik van flits mag zijn, om begrijpelijke redenen. Voorbereiding is cruciaal, dus werden repetities meegemaakt, werd er aandacht besteed aan gebeurtenissen achter de schermen, werd het programma en verloop van de show overlopen enzovoort. Heel intens werken, zonder de deelnemers aan de show voor de voeten te lopen. Jo is als concertfotograaf bij liveactsbelgium.com heel bedreven in concertfotografie, dus mogen we de lat hoog spannen wat betreft het resultaat.

Het werd een huzarenstuk, waarbij herkansing niet mogelijk is. Stressbestendigheid moet je haast als een talent definieren, en dat is een absolute noodzaak bij dit soort fotografie. Jo is in Geraardsbergen geen vreemde eend in de bijt, wie hem kent weet dat hij de kalmte kan bewaren en steeds zicht over het geheel behoudt. Een graag geziene fotograaf ook, omdat hij sterk is in compositie. Daarbovenop kan hij heel krachtig de intensiteit van het moment vastleggen. Zijn jarenlange ervaring op het podium als frontman en zanger van verschillende bands is een pluspunt. Anticiperen op wat er op een podium gaat gebeuren kan hij als geen ander, omdat hij daar zelf thuis is.

Het uiteindelijke resultaat kan je in de reeks hieronder bekijken. Ikzelf ben geen gemakkelijk of meegaand ‘jurylid’, fotografie is voor mij niet alleen technische beoordeling, maar meer nog een vertelstijl, met dynamiek en ontdekking. Zowel in individuele beelden als in totaalbeleving van een reeks. Een ‘fotografische reportage’ is als een trailer van een oscar-film. Hoogkwalitatief, informatief, dynamisch, en het maakt je nieuwsgierig naar méér. Als het kan ietwat grensverleggend tussen het grote aanbod. Tarantino in zijn betere dagen.

Het resultaat mag er zijn. Een ‘understatement’ van formaat. Dit fotografisch project van Jo De Boeck is een hit. Genieten van elk beeld op zich en het totale verhaal lezen als een roman. Wetende dat er een enorme tijdsdruk heerste, dat er ‘no room for error’ was, dat we dit moeten plaatsen onder de noemer van semi-professionele fotografie (want niet beroepsmatig). Het woord ‘genieten’ krijgt weer een diepere dimensie. Geraardsbergen heeft schoonheid te bieden. Een staande ovatie voor de productie van V!BE, ge’boeck’staafd door een talentvolle fotograaf. Enjoy !

Frank Jacobs

Bekijk het volledige album hier.

0 0 stem
Artikelbeoordeling

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties